3 anledningar till varför du inte ska hålla i dig när du går på löpband.

Ibland vet man inte var nya trender föds eller vad det är som får folk att börja göra på ett visst sätt. Någon börjar sedan följer andra efter. Plötsligt gör alla det. Nåja, nästan i alla fall. Lätt att tänka att om andra gör det så måste det vara bra. Så är det inte alltid. Att hålla i sig, eller ännu värre, hänga med raka armar samtidigt som du går är inte bra. Här ska jag försöka förklara varför.

1. Du får inte lika bra resultat
Om vi kan enas om att du går på löpbandet för att träna så vill du förmodligen få ut så mycket som möjligt av din träning. Oavsett om du går för att bättra på flåset eller bränna kalorier är det en dålig idé att hålla i sig. Ju mer du rör på hela kroppen, desto bättre resultat får du. Så enkelt är det.

2. Du använder mindre muskler
Armarna ger dig stöd när du håller i dig, eller hur? Om du inte är 75+ behöver du förmodligen inte stöd när du går. Håller du i dig använder du färre muskler. Framför allt är det musklerna i magen och ryggen som inte aktiveras när du håller i dig. Men även axlarna/skulderbladen får jobba mindre. Pendla med armarna så använder du musklerna mer och tränar balansen. Och sänk farten om det känns läskigt.

3. Du sliter på kroppen i onödan
Störst risk är det att axlarna, knäna, nedre delen av ryggen och höfterna tar stryk. Framför allt om du går ofta, i högt tempo, i kombination med stor lutning på bandet. Tänk efter själv vad som händer med kroppen när du “låser fast” armarna. Den naturliga rörelsen försvinner vilket gör att belastningen på vissa delar av kroppen ökar, som i sin tur gör att skaderisken ökar.

Trend eller inte att hålla i sig, jag tycker det är synd om resultatet av träningen blir mindre bra. Helt i onödan. Det kan vi förhoppningsvis vara överens om.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.