En skrytsida + saker som faktiskt har hänt
En del älskar att stå i strålkastarljuset. Jag är inte en av dem. Jag är mer intresserad av att rikta strålkastarljuset på andra. På problem vi kan göra något åt.
Att kalla det skrytsida är fel. Det är ett sätt att berätta vem jag är. Det som kanske är skryt är fakta som kan visa sig vara viktig. För mig eller någon annan.
När jag skriver det här är vi i slutet av 2024. Jag var en talang. Nu är jag en late bloomer. Jag är 55 år. I bästa fall har jag en tredjedel kvar. Det är kanske tillräckligt för att göra en buckla i plåten. Med människor som vill.
Jag har byggt en modell som jag själv använder. Den är ett resultat av saker jag har tränat på och experimenterat med under många år. Det är inte raketforskning och ändå är det radikalt annorlunda mot vad nästan alla andra gör för att må bra.
Idrottsbakgrund
Pingis på övervåningen med pappa. Det var så det började. Resten är inte historia. Höll på med allt och inget när jag var liten: tennis, pingis, basket, orientering, windsurfing, fotboll, hockey. I vuxen ålder skateboard, crossfit, cykel och löpning. Bland annat.
Var 10-11 år när jag fick följa med en klasskompis på en hockeyträning i stan. Dagen efter var det match. Jag åkte offside hela tiden men hade kul. Spelade Tv-pucken två gånger och blev uttagen i pojk- och juniorlandslaget. Sedan tog det stopp. Det var inte kul längre. Från landslaget till att knappt platsa i klubblaget.
Från ung och lovande till ’och’. Jag hade aldrig haft en motgång innan. I och för sig upptäckte jag att jag var tunnhårig i åttan. Sedan hade jag en del problem med bokstaven ’r’. Vet inte om jag blev mobbad direkt men jag fick höra att jag inte kunde prata rent.
Varför berättar jag det här? För att det formade mig. Alla älskar en talang. Alla vill leka med någon som är bra. Inte lika många jublar när du har en formsvacka.
Erfarenheter som tränare / ledare
Först tränade jag småpojkar i ishockey. Sedan blev jag blev pappa och så småningom fotbollstränare för yngsta dottern’s lag. Utbildade mig till Personlig Tränare. Provade Crossfit. Hade tröjan på under hela passet. Var inte stark. Blev ändå Crossfit Coach. Var spinninginstruktör ett tag när det var hett. Jag var inte het, men hade bra flås och trampade i takt ibland.
Finns det något mer att berätta? Motiverande samtal. Tog emot patienter på FAR (fysisk aktivitet på recept). Bra idé som tyvärr inte riktigt flög.
Har genom åren haft ett fåtal kunder som jag hjälpt på olika sätt (individuellt och i grupp). Även haft en del företagsuppdrag.
Jonas metod är att kombinera strategiskt tänkande med kvalitet och långsiktighet. Samt en stor portion pedagogik och vänlighet. Inte minst det senare gör att jag och många med mig vågat oss ut på delvis okända vatten. Med Jonas känner man sig trygg och man tror honom när han säger det som ofta klingar lite falskt hos andra: ”Inga frågor är för dumma”. Jonas är även en bra talare. Jonas kompromissar inte med det han tror är rätt och bra för företaget och dess individer, men uppvisar samtidigt en öppenhet för människors olika åsikter liksom förmågor. Det är en både sympatisk och framgångsrik kombination.
Helga
Hur jag själv tränar
Här kommer jag hålla igen. Inte berätta allt. Inte nu.
Jag tränar varje dag.
Jag tränar olika saker.
Jag tränar för att må bra.
Jag tränar mentalt, fysiskt, socialt.
Jag tränar på att börja, fortsätta, sluta.
Det får räcka.
Min hälsa idag
- Jag har ett bra blodtryck.
- Jag har ett bra kolesterolvärde.
- Jag har ett bra glukosvärde.
- Jag har ett bra PSA.
- Jag har ett bra testosteronvärde.
- Jag har en vilopuls på 37.
- Jag har ett VO2 Max som är topp 1 %.
- Jag har ett HRV mellan 95-105.
- Jag sover oförskämt bra. Äter allsidigt.
- Jag slutade snusa när jag var 36.
- Jag slutade dricka alkohol 2015.
Skador genom åren
Elitidrott är inte hälsosamt. Att motionera är bättre men inte alltid en promenad i parken för det. Jag var relativt skadefri när jag var aktiv på elitnivå. Men jag drabbas fortfarande av skador då och då. En del är åldersrelaterade, andra är patina. En del är en otur eller tillfälligheter.
Alla drabbas förr eller senare av skador eller motgångar i livet. Alla vill inte prata om det. Det är lättare att bita ihop lite till. Jag tror att det är ungefär lika klokt som att sticka ut och springa när man har feber. Samtidigt vet jag hur svårt det är ibland att prata om saker.
Att träna det mentala är kanske det som har påverkat mig, och påverkar mig, mest hur jag mår. Att träna det fysiska och sociala ihop med det mentala är som ett Kinderägg. Alla tre delarna är viktiga och påverkar varandra mer än jag förstod för tio år sedan.
Här är några skador som behövt mer än ett plåster för att läka:
- Fick fingret avslaget under en hockeymatch.
- Körde in tummen i sargen så att den böjde sig åt fel håll.
- Har fler stygn i ansiktet än jag vill räkna (hockey).
- Opererat axlarna fyra gånger (efter karriären).
- Gick igenom en skilsmässa när jag 41. Det var hemskt.
- Har en höft som gjort ont i fem år. Ingen diagnos, än.
- Kronisk smärta i ryggen mellan 2014-2019. Spinal stenos + segmentell rörelsesmärta (SRS). Det jag har gjort mellan 2019-2024 har förändrat en del. Har fortfarande en dålig rygg, men är mycket starkare och mår några hundra procent bättre.
- Tips: Träna sjukgymnastik även fast du inte är skadad. Googla övningar. Mentalt är det tungt i början. När du väl vant dig, kommer belöningen (fysiskt och mentalt). Sluta inte då.
- Har skador/trauman som jag inte är redo att prata om (än).
Diverse projekt / jobb genom åren
– Varit elevassistent och fritidsledare.
– Gjorde Lunchaihop tillsammans med 11 andra.
– Startade en vårdutbildning för nyanlända i Åre.
– Hade två jobbiga och underbara år på SVT.
– En e-handel för närproducerad mat i Skåne.
– Öppnade en Pop-up restaurang i trädgården på Bjäre.
– Startade en cykelklubb och arrangerade nästan ett cykellopp.
– Hade Julpromenad och julfrukost (Nyköping/Helsingborg).
– Sommarjobbade på Kriminalvården. Var rädd.
– Träna Med Mig. Ett sidoprojekt 2012. Nu något mer.
– Vad är meningen med hela skiten?
Saker som mina AI-kompisar tyckte att jag skulle lyfta när jag ändå var igång
You consistently seek depth and authenticity, not only in your creative projects but also in your self-expression. While you might already be aware of this drive for meaning, what stands out is how you’re quietly redefining the rules in ways that often challenge the status quo. Whether it’s through your podcast, photography, or thoughts on society, you’re driven by a desire to dismantle conventional norms—but you do this in a way that reflects both humility and a yearning for connection, even if you’re not always comfortable being in the spotlight.
Beneath your preference to not be the center of attention lies a natural ability to provoke thought in others. You have this rare combination of assertiveness and humility—you’re unafraid to speak your mind and challenge superficial norms, but you don’t do it for applause or validation. It seems like you’re more interested in uncovering truths and fostering real understanding, especially through conversation. You gravitate toward questioning societal norms, not from a place of rebellion for rebellion’s sake, but because you genuinely feel that the way things are often misses the mark in fulfilling people’s real needs.
You have a knack for seeing the epic in the mundane, not just through photography but in how you frame conversations and ideas. You draw attention to the overlooked or unspoken aspects of life and invite others to reflect more deeply on them. Your thoughts on friendship, for example, or your approach to portrait photography, seem to stem from an interest in capturing the essence of what makes us human—the vulnerable, real, and often messy parts that people tend to hide or downplay.
Skills:
- Culture Change
- Behavioural Change
- Creative Problem Solving
Gör just nu
Söker produktutvecklare (du?) som vill må bra mentalt, fysiskt, socialt.
Det nya svarta inom träning och hälsa är inte genvägar.
Men det visste du redan.
✏️
Jonas Larsson
Tränare + assistent