Hellre tjock och vältränad än smal och klen.

Jag tycker mig se en ny trend växa fram när det gäller kroppsideal. Framför allt för tjejer. Visst är det fortfarande trådsmala modeller som syns på tidningsmagasinen, men när jag pratar med tjejer som vill börja träna säger de ofta att de vill bli starka. Inte smala. “Jag vill bli fit” är ett annat vanligt uttryck. Det kan i och för sig betyda smal, men min uppfattning att det inte längre är lika mycket fokus på att gå ner i vikt.

Att vara fit betyder oftast att man vill vara vältränad. Kondition och att vara stark nämns ofta i samma mening som ordet vältränad. Så var det inte alltid förr. Då ville inte tjejer styrketräna i samma utsträckning som nu. Ofta pga myten “jag vill inte styrketräna och få stora muskler”. Nu vet fler mer om hur styrketräning fungerar. Det går alldeles utmärkt att styrkträna tungt utan att bli stor som ett hus.

Rubriken då? Jo, lite här och där dyker det nu upp forskning som visar att det är mer hälsosamt att vara lite överviktig och vältränad än smal och otränad. Jag tycker det är glädjande och hoppas att vi kan sluta fokusera på om vi är tjocka eller smala. Vi ser olika ut helt enkelt. Det kan det vara bättre att vara lite mullig än smal. Det betyder inte att det är fel att vara smal. Däremot kan du inte dra slutsatsen att en smal person mår bättre än en mullig. Eller att en smal person inte behöver träna bara för att hen är smal. DET är fel. Alla behöver röra på sig. Och sluta fokusera på vikten. Muskler väger mer än fett. Punkt.

För att få veta hur din hälsa är räcker det inte att titta på utsidan. Känn efter hur du mår. Orkar du det du vill orka? Mår du som du vill må? Eller behöver du göra något för att må bättre. Inte för att du måste. Inte för att någon annan säger det. Inte för att du måste se ut på ett visst sätt. För att du vill. Om du vill.

Vill du göra ett test? Sätt dig som på bilden. Det har inget med texten ovan att göra, jag tycker bara att det är ett roligt litet test. Om du undrar, så är det inte jag i peruk. Men jag kan sitta så. Det kan du också. Om du vill :)

SittaBilden är från Crossfit.com

Det här är nr. 004 av 100 inlägg i utmaningen #blogg100.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.