Alla gillar listor (nåja, nästan alla). Här kommer tio saker som förhoppningsvis kan hjälpa dig. Here we go.
1. Gör det enkelt
Lägg ribban lagom högt. Människan är lat i sin natur. Ju mer du krånglar till det, desto större chans att din plan kraschar innan du ens är inne på vecka två. Träning som blir av är rätt träning. Om det är för jobbigt/krångligt att åka till gymmet, gör #enfemma hemma.
2. Var ärlig mot dig själv
Hur mycker vill du EGENTLIGEN träna? Var realistisk istället för att drömma och jämföra med andra. Hur mycket hinner du med? Hur viktigt är det att träna?
3. Håll dig till planen (ibland)
Träna det du bestämt. Tänk inte, bara gör. De första veckorna handlar det bara om att komma igång. Din hjärna behöver tid att bli beroende av träningen. Bocka av pass efter pass och HA TÅLAMOD. Resultaten kommer, jag lovar. Min enklaste regel är att aldrig ställa in ett pass samma dag, annat än för sjukdom eller något akut som inträffar.
4. Sätt några enkla och realistiska mål
Hur bra vill du må? Hur ska du mäta det? Välj hur du vill röra på dig och vad du vill uppnå. Annars tränar du utan syfte och mål. Det är naturligtvis okej, men inget jag förespråkar. Det här är svårt, jag vet. Lika svårt som att äta bra. Du behöver planera och bestämma hur mycket du vill äta och vad din mat ska innehålla. Hur ska du annars kunna må bra? Slumpen kommer inte hjälpa dig.
5. Skilj på inre och yttre mål
Inre mål är de som får dig att fortsätta när du väl har kommit igång. Den inre drivkraften är oftast starkare än den yttre. Den inre handlar om personlig utveckling, mental tillfredsställelse medans den yttre är mer kopplat till omgivningen (beröm). Gå ner i vikt är ett exempel på yttre motivation. Hitta några inre mål och du är mer än halvvägs.
6. Var snäll mot dig själv
Ingen orkar kämpa jämt. Ingen orkar vara duktig jämt. Ibland skiter det sig, så är det bara. Det är inte hela världen att missa några träningspass då och då. Vi behöver alla hämta kraft ibland. Mitt tips är att du ska bestämma dig för HUR långt det ska gå innan du sätter ner foten och börjar igen. Om du är förberedd kan du lättare ta när du hamnar i en svacka. Om du vet att det beror på sjukdom eller mycket på jobbet så var inte så hård mot dig själv. Bestäm dig för när du ska börja igen och sen gör du det.
7. Variera träningen
Träna olika saker – balans, styrka, rörlighet, koordination och kondition. Vi behöver allt. Beroende på just dina mål med träningen behöver du såklart mer eller mindre av dessa områden. Vill du bli grymt stark behöver du fokusera på styrka. Här pratar jag om vad som krävs för att må bra och klara av det man vill kunna göra. Det behöver inte ta mer tid. Var smart och lägg in styrka när du springer. Eller värm upp med rörlighet innan styrkan. Lek med din kropp. Kryp nerför en trapp. Du kommer bli förvånad över hur kroppen och hjärnan samspelar för att ta dig ner för trappan på ett tryggt sätt.
8. Ge inte upp (hela tiden)
Det tar tid att komma igång. Stressa inte upp dig över det. Det finns inga genvägar till ett bra resultat. Det finns inga quick fix. Det tar tid att nå resultat. Det gäller allt, även träning. Om du testar dig då och då kan du lätt se resultatet av din träning. Och om du inte får resultat behöver du ändra på något. Men sluta aldrig! Och om du slutar, börja igen…
9. Prova nya saker
Var nyfiken. Om du inte gillar att springa så känns det ganska bortkastat att göra det tre gånger i veckan bara för att liksom. Prova nya sätt att träna. Har du dansat balett någon gång? Jag blev sugen när jag fick ett mail från Folkuniversitetet. Det ÄR jobbigt att göra saker första gången. Att lära sig något nytt. Alternativet är att aldrig prova och samtidigt tacka nej till chansen att upptäcka vad man gillar att göra. Du blir bra på det du tränar är en gammal sanning inom träning (och livet också för övrigt). För egen del är det Yoga som står på tur.
10. Ställ upp i ett lopp/en aktivitet
Det är kul (?) att utmana sig själv. Det behöver inte handla om att vinna. Att delta kan vara ett sätt att vinna. Att våga ställa upp. Att ha något att längta till som gör det lättare att träna. Jag sprang mitt första maraton för knappt två veckor sedan. I fjällen. Tystnaden var underbar. Att dricka iskallt vatten ur en fjällbäck och titta ut över fjällen. Förutom ont i knäna var jag hyfsat pigg när jag gick i mål. Hade 122 i snittpuls vilket är lågt för mig.
Så. Tio saker att testa. Lyckas du bocka av några är du på G. Lycka till!
Edit 2025-01-28. Råkade surfa in här och kunde inte låta bli att stryka ett par saker. 2013 trodde jag t.ex att det var viktigt att ha mål. Det var det inte.
* Att ”lyckas” var också viktigt 2013. Det är det inte längre.